De ce cafea proaspat prajita?

Pentru ca este mai buna, muuuult mai buna!

Procesul de prajire este ceea ce produce aroma caracteristica a cafelei prin procesarea boabelor de cafea verde, schimbandu-si culoarea, gustul, mirosul și densitatea.
Odata ce cafeaua verde este prajita ea incepe calatoria de transformare si de degradare; de fapt, cea mai buna aroma se disipează, de obicei, in termen de 3-4 saptamani, iar cafeaua poate fi considerata total invechita dupa 2-3 luni.

Marea majoritate a cafelei este prajita comercial pe scara larga si apoi ambalata intr-o varietate de containere care incearca sa mentina cafeaua cat mai mult timp proaaspata. Cu toate acestea, in ciuda imbunatatirilor in domeniul tehnologiei de ambalare, inclusiv cutii ermetice, de ambalare in vid si pachete cu supapa, cafeaua se oxideaza, pierzandu-si aromele si alte componente benefice. Insasi natura cafelei pe scara larga, face aproape imposibil ca acesta sa fie proaspata cu adevarat, odata ajunsa la consumator. Cafeaua trebuie sa fie prajita, ambalata, transportata la distribuitor, livrata catre retailer, expusa pe raft pentru comerciant si apoi in cele din urma vanduta consumatorului. Acest proces poate dura cu usurinta 3 luni pana sa ajunga in mana consumatorului. Este chiar mai rau pentru cafeaua care se vinde macinata (fiind cunoscut faptul ca boabele de cafea odata macinate isi pierd mult mai repede proprietatile).